Οριακές χιονοπτώσεις – Ιωάννινα

Ως οριακές περιπτώσεις χιονόπτωσης στα Ιωάννινα θα θεωρήσουμε τα γεγονότα κατά τα οποία εκδηλώθηκε χιονόπτωση με θερμοκρασία στη στάθμη των 850hPa κάτω από την ελάχιστη μέση θερμοκρασία που έχει οριστεί από την μακροχρόνια μελέτη 160 γεγονότων χιονόπτωσης μεταξύ 1956 και 2011 (Ντάφης 2014) χωρίς απαραίτητα χιονόστρωση. Αυτή η τιμή είναι -2 oC και σημειώνεται σε ύψη περί τα 1230-1350μ. Παρακάτω παρατίθενται δύο πίνακες (Πίνακας 1 & 2) από την εργασία της Σωποτίνου (2011) με 6 γεγονότα από το 2000 μέχρι το 2005 όποτε και σημειώθηκε «οριακή χιονόπτωση». Λόγω έντονης ορεογραφίας και επιφανειακού ψύχους παρατηρείται χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων σε περιπτώσεις που ο προγνώστης δεν δύναται να δώσει τίποτα περισσότερο από χιονόνερο ή βροχή με τις θερμοκρασίες στα 1300μ ύψος να είναι κοντά στο 0 ή στον -1 βαθμό Κελσίου.

oriak

Βλέπουμε όμως ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το επιφανειακό ρεύμα είναι ισχυρό ΝΔ συνοδεία υετού και μάλιστα ισχυρών φαινομένων (ειδικά το 2005) με τη λεγόμενη «παπλαμούδα» να πέφτει για λίγες ώρες στην πόλη των Ιωαννίνων, πιθανόν λόγω της πτώσης του σημείου παγοποίησης υγρού θερμομέτρου από την εξάτμιση των νιφάδων καθώς έπεφταν χαμηλότερα από την ισόθερμη των 0 oC. Σημειώνουμε και πάλι ότι αυτό γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια έντονων φαινομένων και δεν υπάρχει αξιόλογη χιονόστρωση λόγω των θετικών θερμοκρασιών στο έδαφος και το υψηλό σημείο δρόσου. O Booth (1973) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όταν στην επιφάνεια του εδάφους το άθροισμα της θερμοκρασίας και του σημείου δρόσου είναι μικρότερο ή ίσο του 1°C ο υετός θα πέσει σαν χιόνι (T+Td <= 1). Παρόλα αυτά παρατηρήθηκαν τιμές 2 και 3 στην περίπτωση που εμφανίζεται ραγδαίος υετός στρεφόμενος σε χιόνι σε περιοχές της Αγγλίας, όμως βλέπουμε στην πράξη και στη χώρα μας παρόμοιες παρατηρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννενα – Αγροτικός Αστέρας 26/01/2005 με τη θερμοκρασία στο σταθμό του αεροδρομίου να δείχνει +2°C.

giannina2005
Και δύο χάρτες που αποτυπώνουν τις συνοπτικές συνθήκες εκείνη την ημέρα (ο αγώνας έγινε +4 ώρες από την απεικόνιση):

archives-2005-1-26-12-0
archives-2005-1-26-12-2

Μια περαιτέρω μελέτη των οριακών χιονοπτώσεων (αν και λίγο αδόκιμος επιστημονικά ο όρος) θα ήταν η εύρεση παρόμοιων συνθηκών για την περίοδο πριν το 1999, καθώς και την μελέτη των ημερών από τα υπόλοιπα clusters της εργασίας του Ντάφη (για μ.ο. θερμοκρασίας στα 850hPa και πάνω από -2°C καθώς οι ακραίες τιμές κάθε cluster πιθανόν να περιέχουν και συνθήκες οριακής χιονόπτωσης). Τέλος η χρησιμοποίηση αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης για εξομοίωση των παραπάνω συνθηκών θα έδινε λεπτομερέστερες πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν πάνω από τα Ιωάννινα σε τέτοια γεγονότα.

Βιβλιογραφία
Ντάφης (2014): Ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο που ευνοεί την εκδήλωση χιονοπτώσεων στα Ιωάννινα.
Σωποτίνου (2011): – Προγνωστικοί δείκτες χιονόπτωσης για την περιοχή των Ιωαννίνων (ΕΜΥ).
Booth (1973): A simplified snow predictor.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι;

Loading Disqus Comments ...
Loading Facebook Comments ...

No Trackbacks.