,

Πόσο αθώα είναι τελικά η Αφρικανική σκόνη; Πόσο συχνά συμβαίνει;

Το γεγονός της αύξησης της συχνότητας των επεισοδίων μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη Μεσόγειο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Είναι σημαντικό, λοιπόν να γνωρίζουμε πως αυτό το φαινόμενο επηρεάζει τη ζωή μας όταν συμβαίνει. Είναι απλά ο περιορισμός της ορατότητας και το χαρακτηριστικό χρώμα στον ουρανό ή κάτι παραπάνω;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα σωματίδια που αποτελούν τη λεγόμενη «Αφρικανική σκόνη» βρίσκονται κατά βάση σε υψηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας δημιουργώντας ουσιαστικά ένα οπτικό φαινόμενο. Ωστόσο ένα ποσοστό αυτών των σωματιδίων καταφέρνει μέσω των διάφορων μηχανισμών της ατμόσφαιρας να κατέλθει στο έδαφος και το παρεδάφιο στρώμα άερα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Χαλκιδική φαίνεται πως τελικά η Αφρικανική σκόνη δεν είναι και τόσο αθώα, αφού μεταφέρει ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως μόλυβδο, αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Η χημική σύσταση της αφρικανικής σκόνης ενδέχεται σε μικρό βαθμό να οφείλεται ακόμα και στους αυξημένους εκπεμπόμενους ρύπους μεγαλουπόλεων όπως το Κάιρο. Για τον λόγο αυτό η άμεση επαφή μας με το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει μία σειρά άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου, όπως:

1. Δερματίτιδες (κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις)
2. Αναπνευστικά (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία)
3. Καρδιολογικά (ταχυκαρδία, αρρυθμία, καρδιακά επεισόδια)
4. Καρκίνο (εξαρτάται ωστόσο από τη συχνότητα που κάποιος εκτίθεται στο φαινόμενο, αλλά και από την ένταση του φαινομένου – βέβαια τα αίτια της συγκεκριμένης ασθένειας είναι πολύ πιο περίπλοκα και ίσως όχι απολύτως ξεκάθαρα ακόμα και σήμερα)
5. Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό)

 

Για το λόγο αυτό πρέπει να περιορίζουμε οι άσκοπες μετακινήσεις, να παραμένουμε σε καλά αεριζόμενους χώρους και να συντηρούμε συχνά και σωστά τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

Αν και η αφρικανική σκόνη δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ευπαθείς ομάδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστούν από κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα.

 

Επίδραση και στις καλλιέργειες

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να κατακάθεται πάνω στις επιφάνειες των φυτών. Επειδή το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό κατά τους εαρινούς μήνες της ανθοφορίας, αυτόματα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την αναπαραγωγή των φυτών, αφού εμποδίζεται η διαδικασία της επικονίασης.

Η μελισσοκομία μπορεί επίσης να πέσει «θύμα» αυτού του φαινομένου, αφού η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο διατροφής και τελικά την επιβίωση των μελισσών.

Επίσης τα βαρέα μέταλλα μπορεί να μετατρέπουν μακροπρόθεσμα το έδαφος σε ένα τοξικό περιβάλλον για το ριζικό σύστημα των φυτών.

Σύμφωνα με μελέτες, καλλιέργειες μπανάνας, ζαχαροκάλαμου, ρυζιού, φασολιών αλλά και οπωροφόρων δέντρων έχουν καταστραφεί εξαιτίας βακτηρίων που περιέχονται στην σκόνη και είναι ικανά να προκαλέσουν ασθένειες.

Ως παράδειγμα, οι μύκητες Aspergillus και Cladosporium και το βακτήριο Salmonella έχουν εντοπιστεί σε δείγματα σκόνης σε φάρμες ζώων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ίσως μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και ασθένειες σε ζώα (πχ. αφθώδης πυρετός).

 

Επεισόδια την τελευταία δεκαετία

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σημαντικά επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης. Ωστόσο αυτά δεν αποτελούν και τα μόνα που έχουν συμβεί τα τελευταία 18 έτη:

4/3/2002

27/3/2004

17/4/2005

1/11/2008

18/2/2010

10/11/2010

29/5/2013

23/4/2014

24/9/2014

8/9/2015

18/2/2016

8/4/2016

13/5/2017

 

Δείτε ΕΔΩ το χθεσινό (22/3/2018) ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης.

 

Πηγή: Πολυτεχνείο Κρήτης

Θέλετε να προσθέσετε κάτι;

Loading Facebook Comments ...
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *