Φροντίδα φυτών τα οποία επλήγησαν απο τον παγετό

Σε πολλά φυτά, η επίδραση του σφοδρότατου ψύχους που επιρέασε την χώρα μας πριν από έναν μήνα, άρχισε τώρα να φαίνεται. Κυρίως επλήγησαν εσπεριδοειδή, φοινικοειδή και ευκάλυπτοι. 

Καθώς δεν αναμένονται πλέον άλλα κρύα, οφείλουμε να προχωρήσουμε στις ενέργειες εκείνες οι οποίες θα βοηθήσουν τα πληγέντα δέντρα να ανακάμψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα απο τις ζημιές που δέχθηκαν. Τονίζεται οτι το μέγεθος της ζημιάς, δεν είναι δυνατόν να φανεί ακόμη, καθώς πρέπει να περιμένετε την περίοδο βλάστησης, ωστε να δείτε εάν έχουν νεκρώσει ( εκτός απο τα φύλλα ) , τα μικρά κλαδιά  ( βραχίωνες) ή ακόμη και μέρος του κορμού ( οπότε και τότε το δέντρο έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και θέλει κόψιμο).  Το οτι ξεράθηκε το φυλλώδες μέρος του δέντρου, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι το ίδιο το δέντρο καταστράφηκε, και δεν μπορεί αυτό να φανεί πριν την περίοδο βλάστησης.  Η απόφαση δηλαδή για το εάν το δέντρο πρέπει να κοπεί ή όχι, θα γίνει τότε, όχι  νωρίτερα. 

Μέχρι τότε όμως, οφείλουν να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες: 

– Aυστηρό κλάδεμα των προσβληθέντων δέντρων και άμεση βέβαια απομάκρυνση των κλαδιών αυτών καθώς αποτελούν εστίες συγκέντρωσης παθογόνων ( για τα δέντρα) μικροργανισμών.  

-Ψέκασμα των κλαδεμένων δέντρων με χαλκούχα σκευάσματα ωστε να αποφευχθεί η είσοδος βλαπτικών οργανισμών σε αυτά. 

– Λίπανση του εδάφους ωστε να βοηθηθεί το φυτό κατά την περίοδο βλάστησης η οποία ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες. 

-Ενημερώστε το Τμήμα Πρασίνου της περιοχής σας για την ύπαρξη των προσβεβλημένων δέντρων στην γειτονιά σας, σε περίπτωση που τα δέντρα βρίσκονται ως δημόσιες δενδροστοιχίες κτλ στην περιοχή σας. 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι;

Loading Facebook Comments ...
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση